Història

La història de la natació a Benicarló és una narració rica en esdeveniments i desenvolupaments que han deixat una empremta significativa en la comunitat local. Des de les seues arrels modestes fins als moments culminants, aquesta evolució reflecteix la passió de la gent de Benicarló per l’aigua i l’esperit de superació que ha impulsat la pràctica de la natació com a esport i oci.

Primers antecedents

La piscina de Palau

Els primers passos de la natació organitzada a Benicarló van estar vinculats a la piscina de la fàbrica de Mobles Palau, que va esdevenir un punt de trobada popular per als residents que buscaven refugi i diversió durant els calorosos estius. Aquesta piscina va marcar el principi d’una relació més formal de la comunitat amb l’aigua i va obrir la porta a futures activitats centrades en la natació.

La travessia Peníscola-Benicarló

Arran d’aquesta primera piscina, es va organitzar la primera travessia entre les localitats veïnes de Peníscola i Benicarló. Aquesta travessia, que implica nedar una distància de vora 10 kilòmetres, va captar l’atenció dels amants de la natació, i amb el pas del temps ha esdevingut en un esdeveniment anual aclamat. La travessia Peníscola-Benicarló demostra la perseverança i la resistència dels participants, alhora que fomenta un esperit competitiu i un sentit de comunitat més ampli. No podem deixar de nomenar el gran nedador Agustín Bel, un dels pioners en aquesta prova.

El club de natació

La fundació del club

El Club Natació Benicarló naix oficialment l’any 1988, després que una sèrie de gent aficionada a aquesta activitat decideix reunir-se i començar a treballar per tal d’arribar a la creació d’un club que poguera canalitzar i fomentar totes les inquietuds que sobre aquest esport anaven sorgint en la nostra ciutat. Finalment, serà l’1 d’octubre d’aquest mateix any quan es celebrarà l’Assemblea General Constituent i l’aprovació dels primers estatuts del club.

Durant aquests primers anys, el club fa ús de les instal·lacions de Palau durant l’estiu, així com la piscina de Vinaròs durant la resta de la temporada.

La piscina municipal

Després d’anys d’esforç dels nedadors desplaçant-se a Vinaròs per entrenar, i amb la piscina de Palau desapareguda, el 1999 s’inaugura la piscina municipal de Benicarló, passant a ser aquest el principal lloc de desenvolupament de les activitats del Club, i amb la possibilitat d’organitzar esdeveniments esportius propis com el Trofeu Ciutat de Benicarló, o d’altres més socials com les 24 hores de natació.

Participació a la Copa Autonòmica de Clubs

Durant les dècades de 2000 i 2010, el club viu els seus millors anys, aconseguint destacar nadadors que participen any rere any als campionats nacionals. A més, es fa un lloc dins del panorama autonòmic, participant en la Copa Autonòmica de Clubs i fins i tot guanyant la plaça a la divisió d’honor d’aquest campionat.

La pandèmia, el tancament de la piscina i la inauguració de l’escoleta

Arran del tancament de la piscina municipal, el club es va quedar sense lloc estable on poder entrenar, fins i tot renunciant a la participació en la Copa Autonòmica de Clubs.

Arran d’aquests fets, es necessitava un lloc on poder ensenyar a nadar als xiquets benicarlandos. En aquesta direcció es decideix obrir una escoleta de natació a les instal·lacions del port esportiu, on assentar les basses del futur de la natació al nostre poble.

En l’actualitat, la natació a Benicarló ha assolit un nivell de professionalisme i diversitat mai vist. Tant si es tracta d’entrenament de competició, activitats recreatives a la piscina o esdeveniments com la travessia Peníscola-Benicarló, la natació continua sent una part important de la cultura local i una manera d’unir persones a través de la superació personal i la passió compartida per l’aigua.